Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 3. 2007

19. kapitola Návraty do nového

NÁVRATY DO NOVÉHO


Je posledního ledna a zítra nastupuju do práce.Mám depresi tak na skok z okna,jelikož dlužím kam se podívám a nemám peníze.Budu muset ukecat nájem,nemám ani vindru a mám hlad.Zase jsem se napil,což je průser,jelikož jsem utratil všechny peníze.Žiju bídně a prosím Boha o pomoc!

Mám strach z boducnosti,bojím se,že nedokážu jít po správný cestě.Kam mám utíkat,co mám udělat?Pane dej mi znamení,dej mi dostatek vůle a síly žít jinak,dej mi naději a šanci,dej ať nedopadnu špatně ať se konečně můj život v dobré obrátí a prosvětlí.Prosím tě Pane ať zvládám novou práci,ať neudělám nějáký průser, ať rozumím lidem a ať jsem v té práci spokojen,prosím tě pane o lásku a návrat k Tobě.Prosím tě pane o naplnění všech předsevzetí,který jsem si dal,ať jsem svobodný bez jakékoli závisloti.Pane zbav mě tohoto utrpení a beznaděje a ať pocítím Tvojí přítomnost a najdu ve svém ubohém životě štěstí a lásku.AMEN!

Prosím také za mámu,ať je zdravá a psychicky v pohodě,ať vše dopadne dobře!


Pán vede mojí cestu a musím být pevný ve víře.


*****


Ve třičtvrtě na pět zazvonil budík a bylo tu únorový ráno ve městě na kraji okraje Moravský země.Pustil si radiožurnál,uvařil čaj a chystal se do práce.Opět dělá práci,kterou již dělal před deseti lety v jiným městě na severu týhle země,ale je tu rozdíl.Možná těch deseti let a taky životního postoje,který se za tu dobu dost změnil.Dnes už nechce brát vše bez skrupulí co se mu namane a nehraje si na někoho kým není. Jde životem s pokorou vůči Bohu a je vděčen za každý den,který proběhne v klidu a bez problémů.Člověk totiž musí ustoupit z plánů,který by chtěl a brát s pokorou to,co je.

Mám kde bydlet,za co jíst,můžu se dívat na televizi a poslouchat muziku a v práci mě to baví.Jsem tam teprve týden a sleduji atmosféru místa a ranních cest do práce a hlavně lidi.

Vše má konečně nějáký řád.Život nabývá jasnějších kontur v šedi bolesti minulosti.Snaží se o Nový život,ale není to lehký.Pořád jej omezují staré šablony myšlení a konání.

Jenže vše má nějáký smysl,který je člověku utajen.To ví jen Bůh.A není radno nahlížet do jeho plánů,neboť člověk toho není hoden.


Chodím tedy opět dělat mezi lidi,kteří mají svůj svět,který mohu jen okrajově pochopit.Ti lidé žijí v jiných sférách i když dnes mohu říci,že jsem do nich nahlédl zkrze své vlastní utrpení.

Ráno tedy vstanu a jdu cestou podle domečků se zahrádkami a sníh mi křupe pod botou.

Srovnávám s lidmi a pocity,který jsem měl před deseti lety v ÚSP v Terezíně a zde.Tehdy jsem nebyl zcela zralej pro tuto práci,ale přeci mi to něco dalo.Něco, co teď se vynořuje ze vzpomínek a rezonuje.Pozoruji chování lidí a představuji si,jak bych se asi cejtil a choval na jejich místě.

Zajímavý je,že mě přitahují lidi,který jsou na tom skoro nejhůř a to jak po psychický tak po fizický stránce.

Já totiž také pořád balancuji na hranici a někdy mám pochybnosti na který straně se vlastně nacházím.

Bůh pro mě něco chystá a bude to dobré.

Možná se někam vracím a něco nového nalézám.

Každopádně oproti Terezínu je tu mnohem lepší kolektiv.Zkrátka Morava je Morava a já jsem taky o těch deset let straší a zkrze své zkušenosti po bludných cestách života jsem taky ostražitý a pozorný.

Hlavně když je odpolední setkání s Biblí se sestrou Klárou.Čte z evangelia a pan Sláma se někdy rozhovoří o teologických otázkách.

Diagnózy lidí se kterými se v práci setkávám jsou většinou paranoidní schizofrenie,různý poruchy osobnosti včetně demence a alzheimra a je to jinej svět.Jinej ale přesto mě důvěrně známej z mých podivných stavů duše,když jsem tušil obranu světa a sám cejtil,že visím na vlásku existence.

Na sesterně poslouchám příběhy z práce i obyčejnýho života.

S panem Terelou,který má alkoholickou demenci hraji dámu,ráno převlíknu a umeju pana Myslíka a pak mám chvilku času,kdy poslouchám řeči o dětech a třeba i o bigbítu a tak mi plyne den.Zahraju si člověče nezlob se a asistuji u rozdávání snídaní,obědů a večeří.Chtěl bych ale víc těm lidem dát než svojí přítomnost.

Je mi fajn a čert vem nějáký dluhy.Vždyť peníze jsou zase jen peníze.

Tady jde o duši a její pochopení.

Kdo ale pochopí mě?

Pán Bůh zkrze Ježíše Krista.Toť jediná je cesta.

Od Vánoc jsem pochopil,že jedině Bůh mi může pomoci a všechny mý tužby a tajemný družby s divnejma lidma jsou ztracený.

Myslel jsem si,že se pravověrným křesťanem stanu tehdy,když přestanu pít a kouřit,ale jde o přerod vlastního pohledu na svět a hlavně sebe sama.

Bojím se,že někdy se cejtím stejně vyděděn a připraven příjmout šílenství,který si jen sám svojí neznalostí Božího slova způsobuji.

Sestra Klára je sice pěkná žena,ale já ji neberu z toho hlediska,ale jako duchovní autoritu,která dokáže podat Boží slovo tak,že i já hříšný člověk ve svý samotě a zatracení vím,že mě čeká Boží láska.

Ztracen jsem byl dlouhou dobu a nejmíň tak dlouhá doba bude cestou k životu.


Tak tedy pomalu plyne únor a v práci jsem spokojenej.Pokecám si na sestreně o životě,je sranda,umeju ráno pana Myslíka a s Terelou hraju dámu.Zvolna uplyne den,večer zkouknu Simpsonovi a zprávy a nic mi nechybí.Občas vzpomenu velkoměstkýho klokotání života,ale taky se ozve a jemně hryzne do zátylku ta mrška paranoia.Ale to je mý prokletí-Pán mě v tyto chvíle ochraňuje.

Pomalu nabývám dojmu,že se mám dobře,že Pán mi dopřává vše, co je k životu třeba.Mám práci,která je fajn,jak po stránce pracovní doby,kolektivu i náplně.Mám kde bydlet,můžu se dívat na TV,poslouchat muziku a psát na kompu.Teď už chybí jen láska,nějáká ta žena,která naplní můj život a budu šťasten.Pane prosím,dopřej mi poznat lásku.AMEN!


Pozoruji jak v parku pod oknem pálí větve a dřevo ze stromů,které nedávno vyvrátila vychřice.Z ohniště stoupá dým a vše má zvláštní podzimně jarní náladu,ačkoliv je únor.Tento rok se šťastnou sedmičkou v letopočtu se vyvíjí zatím s pomocí Boží dobře a já začínám být spokojený.Není to stoprocentní,ale naštěstí se necejtim tak mizerně jako před vánocema.První tři měsíce tu v Krnově mám za sebou a dost se toho pomalu plýživě v mém životě změnilo.


Dnes jsem si udělal radost a to,že jsem si koupil černýho U.S. párkra.Po takovým jsem toužil už asi deset let.Nosí jej androši a Smeták a taky různý nezávislý umělci.Teď jej mám i já.Klasika je klasika.Stál mě 1200 Kč,ale jinak stojí asi tři litry a vydrží vše.Joj,androš.Poslouchám starý Olympiky a pláč kytar se rozléhá mým Krnovským bytem.Venku padla tma na periferii světa a já si udělal radost.Takovej opožděnej dárek k mým třicátinám.Jednou si řeknu,jo tohodle párkra jsem si koupil v Krnově,když mi bylo třicet a dělal jsem v Charitě....

To až půjdu někdy zase o dům dál ve svým životě.Zatim ale nic takovýho neplánuju,začínám si tu zvykat a začíná mi tu být i dobře.A jaký jsem měl stavy,když jsem před třemi měsíci přijel.Depka,bezvýchodnost,marnost.Pak jsem poznal Boha a je to tu.Nechci od života nic víc,než zrovna mám.


Přijela máti a vidím ji po dlouhý době.Ještě jsme nestačili pokecat vo životě,ale četli jsme si rukopis knihy novináře z Blesku a Spy.Psáno vtipně a s nadhledem nad bulvární novinařinou a světem celebrit,peněz,kontaktů a šílenství.

Já si tu žiju na kraji země v malým městě a ráno vo šesti chodím kolem tovární haly a rodinejch domků se zahrádkou a pak do kopce na Cvilín do Charitního domu mezi lidi,kteří jsou za hranicí reality a žijí v jiným světě,kterej tak trochu znám a dovedu pochopit.Jsou to většinou paranoidní schízaři a lidi s demencí.I já si tak mnohokrát v životě připadal.Kdo prožil,ví,kdo ne,tak tomu to nepřeji.

Hraju v práci dámu a člověče nezlob se a mluvim o životě.Večer v šest sejdu stejnou cestu opačným směrem,podívám se v TV na Simpsonovi a zprávy a třeba nějákej film.A nebo píšu,jako právě teď.

Je to fajn,ale přeci i přes všechny modlitby k Pánu někdy v sobě,když jdu po městě, cítím vnitřní úzkost,třes a mrchu paranoiu.

Je to pozůstatek mý minulosti,duchovní stigma ďáblovo,kterýho se těžko zbavuje i když má člověk víru.Tak dlouho jsem toho démona živil,že i když nechci občas mě ovládá.

V práci na noční jsem si četl chorobopisy a anamnézy a říkal si,jo ty pocity znám a je to krutý.

Myslím si,že v týhle práci je důležitý,když člověk něják vnitřně tuší alespoň okrajově o co jde,co se může odehrávat v jejich myslích.Nesmím se tím nechat pohltit,jako se mi stalo v Terezíně.Jenže tenkrát jsem byl o deset let mladší a se silně nevyváženou a rozkolísanou duší,kterou ovlivnilo vše co se jen o ní otřelo a brala to za své.

Neříkám,že teď jsem pevný,ale již se proti některým vlivům a atakům dokážu bránit.Tehdy ne.


Když jsem uvěřil v Pána,tak jsem úplně přestal chlastat a kouřit.Myslel jsem si,že to je víra,že tím se odevzdám Bohu.Nejde ale o to,jestli je člověk abstinent či se občas napije a výjmečně se zrube jak carský důstojník.Tady jde o přístup k životu,který jsem dříve míval silně negativní a sebedestruktivní a podle toho pak taky vypadaly stavy pod vlivem.Když má člověk víru a je na tom psychicky dobře a pozitivně,jako já jsem teď,tak proč se občas nenapít.

Opravdu nejde o to zda-li pít či nepít,ani o to být či nebýt

,ale jak být a jak prožívat momentální přítomnost a její realitu.Toto poznání mi dala víra.

Vím,že mě Bůh miluje a vidím to i na událostech,které se od mého duchovního probuzení dějí.To je poznání smyslu žití a Božího úmyslu s člověkem,který je vždy dobrý.Když toto člověk pochopí a příjme to za své,tak se mu pak daří a není nic špatného na tom,když se člověk občas napije.

Když ale pije ve stavu duchovního prázdna a bolesti,tak vše špatné a marné jen prohlubuje.

To je ta záludnost závislosti.Závislosti na vlastní bolesti a touze zemřít.Zničit se a rozmnožovat svojí bolest každým dalším napitím,šlehnutím si,či nějákým sebedestruktivním činem.A že jich bylo...



Je psáno: "Ovoce - činy člověka,to je spolehlivý rozpoznávající znak." (Mat 7,20) A mé dosavaní ovoce bylo totálně shnilé.Sklidil jsem, co jsem zasel a byla to mizerná úroda kyselých hroznů.

Poznal jsem Boha a začal jsem čist Bibli.Několikrát v životě jsem se do této Knihy začetl,ale nikdy jsem neviděl tak jasně a nechápal tak čistě význam a poselství,které je v ní ukryto.Bůh mi otevřel oči a teprve teď se mohu podívat na svůj život zcela jasně a vynořují se mi všechny chyby a špatnosti a hříchy,kterých jsem se dopustil.

Proto taky tento příběh píšu,abych i ostatním ukázal,že i když si člověk často připadá,že je na dně a že už nemůže dál,tak je tu vždy naděje.Stačí otevřít Bohu srdce a naslouchat.V jedné písni se zpívá: Kdybych byl bohatý a všechno měl,nikdy bych Tě nehledal. A to je pravda.Já se na Boha obrátil,až když mi bylo nejhůř,když jsem cítil,že už je definitivní konec,že jsem prohrál a není již žádná možnost nápravy.Tento příběh je popisem cesty,která do tohoto bodu poznání vedla. Do bodu,kdy jsem pochopil,že: "Já jsem světlo světa,kdož mne následuje,nebude choditi v temnostech,ale bude míti světlo života." (J 8,12)

Tím světlem je Ježiš Kristus a bez něj člověk bloumá v temnostech alkoholu či drog a jak takové tápání slepého a plavba v bouři žití bez kormidla a palchet může vypadat a kam až to může zajít,tak to ukazuje můj příběh,který tímto v mých třiceti letech nekončí,ale vlastně teprve teď doopravdy začíná.




ZÁZRAK



Padá soumrak

a rozsvěcí mou duši

kapky zimního deště

buší

do parapetu

okna


Není slov

ještě jsou i hluší


Světlo předchází tma


Já tuším

ten zázrak

že Bůh mě zná


už slyším slova vítězná

ze srdce odplul

mrak


Nemusím se sebe

bát

když Ježíš nový život

požehnal

a

srdce

své

jsem Mu

dal



******************************


16.2.2007

Krnov


Tak se připojuji k tomuto textu po více než dvou letech!! Je 1.9. 2008 a já žiju opět v jném městě, než jsem tato slova před tou dlouhou dobou psal a jsem šťastný! Zamilovaný, mám přítelkyni, kterou mi Pán seslal a v její lásce se projevuje Jeho milost.

Amen!

Až bude více času, tak zde napíši, co se od mého odjezdu z Krnova událo. A že toho nebylo málo...

Opět nějáké se potácení na hraně bytí a nebytí, pobyty za zdmi blázinců i v lesích. Samota, beznaděj, ale i touha a víra, že vše se s pomocí Boží k dobrému obrátí...

A tak se i děje.

Pane děkuji ti!

1.9.2008

Kladno

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář